Bal 23 2024

Knygos „Juozas Žilevičius ir jo epocha” pristatymas

Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje balandžio 22 dieną buvo pristatyta nauja muzikologės Danutės Petrauskaitės knyga „Juozas Žilevičius ir jo epocha“. LMTA vyriausioji mokslo darbuotoja, profesorė D. Petrauskaitė susirinkusiems atskleidė savo, kaip muzikos mokslininkės, darbo niuansus: knygą ji parašė per 3 metus, tačiau tam rengėsi apie 30 metų. Per tą laiką muzikologė net 8 kartus lankėsi JAV, kur rinko medžiagą Lituanistikos tyrimo ir studijų centre Čikagoje išsikūrusiame Juozo Žilevičiaus-Juozo Kreivėno archyve, taip pat kitų šalių muziejuose, bibliotekose, archyvuose.

D. Petrauskaitė paminėjo, kad Juozo Žilevičiaus (1891–1985) vardas Lietuvoje iki šiol nėra plačiai žinomas ir Lietuvos muzikos istorijoje nepakankamai įvertintas. O juk Žilevičius buvo pirmosios lietuviškos simfonijos, pirmojo noneto autorius, muzikologas, Lietuvos muzikos archyvistikos pradininkas, didžiausio muzikologijos archyvo steigėjas, liaudies muzikos instrumentų ir liaudies dainų rinkėjas, dainų švenčių organizatorius ir dirigentas, enciklopedininkas, pedagogas. Jo pastangomis į Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklas įvestos muzikos pamokos.

Konservatorijos bendruomenei buvo ypač įdomu daugiau sužinoti apie tai, kad J. Žilevičius 1924–1928 m. dirbo Klaipėdos muzikos mokykloje, t. y. mūsų konservatorijoje. Jos įkūrėjas S. Šimkus 1924 m. pavasarį pakvietė J. Žilevičių talkinti jam administraciniame ir pedagoginiame darbe. 1927–1928 m. J. Žilevičiui teko net vadovauti konservatorijai, kai S. Šimkus buvo išvykęs. Tačiau S. Šimkui grįžus į pareigas 1928 m. spalio mėnesį J. Žilevičius buvo atleistas iš darbo. 1929 m. sausį jis su šeima išplaukė iš Klaipėdos laivu į JAV ir daugiau į tėvynę niekada negrįžo…

D. Petrauskaitės knygos pristatymą moderavo konservatorijos vyr. mokytoja Loreta Narvilaitė.

Fotografavo Haroldas Šlikas.

Vyresnioji mokytoja Loreta Narvilaitė

Grįžti į naujienų sąrašą