TARPTAUTINIS ERASMUS+ AKREDITACIJOS PROJEKTAS 2023-1-LT01-KA121-SCH-000146543 Denizlyje, Turkija

#ErasmusPlus

#2023-1-LT01-KA121-SCH-000146543

#TerryRileyAroundTheWorld           

2024-05-02

Šiam projektui ruošėmės ilgai. Buvo aišku, kad be įvairių kitų veiklų, kurias aprašėme anksčiau, kartu su turkų mokiniais Hierapolyje kursime filmą apie kompozitorių minimalistą Terry Riley ir visame pasaulyje populiarų jo kūrinį „In C“ – trumpą, dešimties minučių. Režisūros pamokų metu mokiniai pristatė įdomiausius faktus apie Terry Riley. Tuos faktus ir jo kūrinio “In C’ muziką kiekvienas garso režisierius savo vaizduotoje sujungė į scenarijų. Vykome į Turkiją jau turėdami kelis scenarijus . Tvirtai apsisprendėme filmuojant naudoti droną. Sumetėme pinigus pirkiniui, ir dronas, Ainiaus pargabentas iš Šiaulių, skrido kartu su mumis. Nuo pradinių idėjų filmui nutolome, nes įvairios patirtys, reginiai vaizduotėje jau formavo kitus būsimo filmo vaizdus. Oro uostuose mes matydavome vyrus, panašius į Terry, o aplinkoje visur girdėjome “In C” muzikinius garsus. Panašiai skambėjo: lifto mygtukai, viešojo transporto signalai, šiaudelio ištraukimas-įkišimas į šerbeto puodelį, minareto kvietimas melstis, pati turkų kalba: “çıkrık çıkrık çıkrık…”. Dronas, antrą dieną išleistas per viešbučio langą fotografuoti miesto infrastruktūros, netyčia prarado ryšį su mumis ir trenkėsi į sieną. Bet buvo suklijuotas super klijais ir Pamukalėje savo darbą atliko.

Tad trečią projekto veiklų dieną tęsėme savo suplanuotas projekto veiklas Hierapolyje, Pamukalėje. Mūsų konservatorijos mokiniai kompiuteriais, Turkijos – nacionaliniais ir styginiais bei mediniais pučiamaisiais instrumentai atliko kūrinį „In C“. Drono pakėlimas UNESCO pasaulio paveldo objekte buvo draudžiamas, bet mes susitarėme su apsauginiais. Savo filme sutikę reklamuoti jų stendus su informacija apie muziejus leidimą gavome.

Projektų administratorė Regina Baronienė

2024-04-30

Antrą dieną tęsėme savo suplanuotas projekto veiklas. Bogdanas Litvinenko pristatė amerikiečių kompozitorių, minimalistą Terry Riley ir jo kūrybą. Ypatingas dėmesys buvo skirtas kompozitoriaus kūriniui “In C”. Mokiniai perteikė pagrindinę kūrinio mintį, kūrėjo rekomendacijas ir reikalavimus atlikėjams. Įrašų studijos aplinkoje buvo atlikta trumpa versija derinant elektroninius bei “sempluotus” akustinius instrumentus realiu laiku, pasitelkiant užprogramuotą algoritmą. Kitame veiklų etape įrašinėjome turkų moksleivius atliekant “In C” nacionaliniais instrumentais. Labiausiai visus sužavėjo styginio instrumento baglamos skambesys.

Vilius Vaitkevičius pristatė convolution reverberacijos techniką, kokią naudą ji teikia garso inžinieriui jo darbe, palygino su algoritmine reverberacija. Tam, kad teorija būtų pagrįsta praktika didžiulėje mokyklos koncertų salėje, įrašėme keletą “Impulse response” dublių, t. y. įrašėme sprogstančio balionėlio garsą, kurį galime naudoti patalpos akustikos imitacijai. Taigi dabar turime galimybę kiekvieną įrašą patalpinti į tokį erdvinį skambesį, tarsi jis būtų atliekamas mūsų projekto partnerių koncertų salėje.

Vakare apsilankėme Denizlio koncertų salėje, kuri yra pati moderniausia visoje Turkijoje. Skirtingose trijose salėse matėme koncertų ir spektaklių repeticijas, stebėjome, kaip organizuotas garso režisierių darbas. Įvertinome puikią akustiką ir kokybišką garsinimą.

Mokytojas Haroldas Šlikas

#ErasmusPlus

#2023-1-LT01-KA121-SCH-000146543

#TerryRileyAroundTheWorld           

2024-04-29

Vėl svečiuojamės puikiame, pusę milijono gyventojų turinčiame, Denizli mieste (2022 metais čia vykdėme Bossa Nova projektą). Romą išgelbėjo žąsys, Denizli miestą – gaidys. Todėl gaidžio skulptūrų šiame mieste labai daug. Įdomu, ar kompozitorius minimalistas Terry Riley, apkeliavęs beveik visą pasaulį, lankėsi šiame mieste, kuris įkurtas 261 m.pr.m.e.? Nežinome, bet atkeliavome čia kartu su Hakki Derekoylu Guzel Sanatlar Lisesi mokyklos mokiniais atlikti jo kūrinį „In C“. Savo projektą pavadinome „Terry Riley around World“. Be Terry Riley muzikos mokiniai  dar planuoja kartu su trukais dalyvauti ir kitose veiklose. Ir vakar jie pristatė Stasio Šimkaus harmonizuotas liaudies dainas, kurių interpretacijose skamba elektroninė muzika ir žinomiausių pasaulio hitų dekonstravimus.

Mėgstu šią šalį, myliu nuoširdžius jos žmones. Turkai ypatingai moka pasirūpinti savo svečiais. Šiandien į priėmimą pas mokyklos direktorių buvo pakviesti ir mokytojai, ir mūsų mokiniai. Mums pasiūlė kavos, arbatos ir su kiekvienu maloniai pabendravo. Mes įteikėme Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos padėkos sertifikatą. Po priėmimo mokyklos salėje koncertavo mišrus mokyklos choras.

Vėliau mūsų bendros veiklos buvo perkeltos į įrašų studiją.

Lukas Galdikas:

“Pristačiau Stasio Šimkaus harmonizuotą liaudies dainą „Plaukia sau laivelis”. Šiame kūrinyje mūsų tikslas buvo ją perdaryti, pritaikant elektroninės muzikos interpretaciją. Sukūriau savo variaciją, kurioje vietoj vokalinės melodjos pagrindinėje partijoje galima išgirsti kalimbos instrumento garsus (sukūriau virtualų kalimbos instrumentą, įrašydamas kiekvieną jos natą ir instrumento „Simpler” pagalba šie garsai buvo perkelti į virtualią erdvę). Dar galima išgirsti “paskendusių” reverberacijoje įvairiausios perkusijos akordų, boso partijų ir kitų šį kūrinį papildančių garsų. Esu laimingas, nes pristatymas buvo sklandus, jaučiuosi darbą atlikęs puikiai ir matau, jog specialybės egzaminui esu pasiruošęs”.

Aistis Bielkauskas:

„Aš pristačiau Stasio Šimkaus dainą “Pas močiutę augau” ir atlikau ją gyvai. Taip pat pristačiau populiarios dainos “Avicii – SOS ft. Aloe Blacc” perdarymą. Tai buvo įdomi patirtis, labai patiko pažintis su mokykla ir jos žmonėmis”.

Mokytojas Haroldas Šlikas:

„Garso režisūros specializacijos mokiniai pristatė žinomiausių pasaulio hitų dekonstravimus, t. y. kruopščiai išanalizuotus garso takelius, atkuriant tembrus, skambesį, instrumentų partijas bei garso dinaminį, erdvinį apdirbimą. Demonstruojant savo garso dizaino įgūdžius, visi pasidalino, kokius iššūkius teko nugalėti, kas buvo sunkiausia ieškant skambesio, kuris būtų kuo artimesnis originalui. Džiugu, kad turkų moksleiviai rado bendrų sąlyčio taškų: uždavinėjo klausimus, dalinosi savo darbais ir patirtimi. Šios veiklos pristatymas vyko mokyklos įrašų studijoje”.

Projektų administratorė Regina Baronienė


Erasmus+KA121 darbo stebėjimo vizitas Nr.: 2022-1-LT01-KA121-SCH-000066502 Ozel Akhisar Eksen Fen Lisesi Akhisar Turkijos gimnazijoje.

Erasmus projektas KA121-Jobshadowing prasidėjo kovo 11 dieną. Mokykloje mus šiltai pasitiko mokytojų bendruomenė. Buvome nustebintos ir pasijutome labai laukiamos nes mus pasitiko su gausia Lietuviška atributika. Pirmąją dieną susipažinome su pačia mokykla ir jos skyriais: ikimokykliniu, pradiniu ir viduriniu.

Özel Akishar Eksen Fen Lisesi yra privati bendrojo ugdymo mokykla, kurioje praleidome antrąją dieną stebėdamos pamokas ir mokytojų darbą. 

Stebėjome istorijos, dorinio ugdymo pamokas. Susitikome su dviem mokyklos psichologais, kurie supažindino su savo darbo specifika, veikomis ir iššūkiais ir buvome pakviestos stebėti grupinį užsiėmimą su vaikais. Po pietų, turėjome malonų susitikimą su mokyklos mokytojais ir administracijos atstovais klausimų-atsakymų sesijoje, kuri vyko mokytojų kambaryje. 

Tęsiame stebėjimo vizitą Turkijoje. Özel Akishar Eksen Fen Lisesi mokykloje stebėjome dorinio ugdymo pamokas, psichologų grupinius užsiėmimus. Dalyvavome mokyklos administracijos posėdyje, kuriame jie geranoriškai pasidalino apie mokyklos tvarkas, taisykles ir ugdymo organizavimą. Mūsų nuostabai, šalia esanti gamtos mokslų pakraipos gimnazija Akhisar Macide-Ramiz Taskinlar Fen Lisesi pakvietė mus aplankyti ir juos. Buvo aprodyta mokykla, bendrabučio patalpos, taip pat, teko galimybė lankytis pamokose ir bendrauti su mokyklos psichologe bei kitais administracijos atstovais. 

Taip pat, buvome pakviestos aplankyti meriją ir švietimo ministerijos regiono atstovų rūmus. Buvome šiltai priimtos merijoje iškilmingu priėmimu su gausiomis dovanomis ir pagerbtos kaip mokytojų atstovės iš užsienio, nes meras labai palaiko ir remia visus Erasmus projektus, dalyvaujančias mokyklas ir jų svečius iš užsienio šalių. Švietimo ministerijos atstovas regijone pasitiko mus su turkiška kava ir vietiniais skanėstais, o susitikimo metu papasakoko apie Turkijos švietimo sistemos ypatumus, iššūkius ir naujus planus.  Visas stebėjimo vizitas buvo labai produktuvus, paliko neišdildomą įspūdį, įgijome naujų draugų ir kitokios patirties. 

Paskutinę dieną praleidome ekskursijoje į Pamukalę, kur gausu mineralinių versmių. Ji randasi pietvakarių Turkijoje, Denizlio provincijoje, Didžiojo Mendereso slėnyje, prie senovinio Hierapolio miesto griuvėsių. Erasmus projektų dalyviai ir Turkijos mokytojai lankytinas vietas, muziejus, galerijas gali lankyti visiškai nemokamai. 

Etikos vyr. Mokytoja Gitana Motiejaitė ir psichologė Odeta Čiapienė


TARPTAUTINIS ERASMUS+ AKREDITACIJOS PROJEKTAS SEVILIJOS FRANCESCO GUARRERO KNSERVATORIJOJE (Ispanijos karalystė)

Antra ir trečia diena Sevilijos Francesco Guarrero konservatorijoje

Antrąją ir trečiąją projekto dieną lankėmės gausybėje atvirų ir meistriškumo pamokų, koncertų, projektų repeticijų. Flamenko ritmai, melodijos, Brodvėjaus miuziklo repeticijos ir koncertas, styginių, pučiamųjų, mušamųjų instrumentų atviros pamokos, Erasmus projekto mokytojų koncertas supažindino mus su atliekamu repertuaru, metodais, mokinių ir mokytojų tarpusavio santykiais. Abi dienas konservatorijoje vyko intensyvus, kūrybiškas, daug teigiamų emocijų ir patirčių atnešantis darbas. Atviri langai, klasių ir salių durys mokyklos kiemelius pripildydavo malonaus muzikinio šurmulio.

Mokytojas Večeslav Krasnopiorov vedė atvirą perkusijos pamoką, kurios tikslas buvo pasidalinti gerąja patirtimi, pajausti ispanų mokinių temperamentą ir gebėjimus. Atviroje pamokoje dalyvavo 25 mokiniai ir 4 mušamųjų mokytojai iš konservatorijos.

Šalia stebėjimo vizitų konservatorijoje, lankėme kultūrinius, pažintinius objektus Sevilijos centre. Žavėjomės nuostabiais miesto parkais, spalvinga miesto architektūra, įspūdingo dydžio katedra, karaliaus rūmais, bažnyčiomis, ragavome ispaniškų patiekalų.

Edita Ambrozaitienė

Pirma diena, Sevilijos Francesco Guarrero konservatorijoje (Ispanijos karalystė).

Konservatorijos prieigose mus maloniai sutiko Erasmus+ projekto vadovas Alberto. Apžiūrėjome konservatorijos pastatų ansamblį, buvom sužavėti žydinčių apelsinmedžiu kvapu. Konservatorija įsikūrusi sename arabų architektūrinio stiliaus (maurų) pastate su jaukiais vidiniais kiemeliais, arkų kolonomis. Projekto vadovas supažindino su Ispanijos muzikinio ugdymo sistema bei šią savaitę vykstančių Erasmus atvirų durų programa.

Klausėmės IV Francisco Guarerro pianistų konkurso. 8-18 metų amžiaus dalyviai atliko po du kūrinius iš klasikinio repertuaro.

Sudalyvavome jungtinio Erasmus jaunimo orkestrų koncerte. Atlikėjai – jungtinis choras, fleitų ansamblis, styginių orkestras, pučiamųjų orkestras iš Portugalijos (Faro) ir Ispanijos (Sevilla).

Edita Ambrozaitienė

Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorija “Projektų mugėje”

2024 m. vasario 20 d. Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorija dalyvavo IX-ojoje Nacionalinėje švietimo įstaigų projektų parodoje – mini mokymuose “Projektų mugė”. Mokiniai ir mušamųjų mokytojas atliko kūrinius, parengtus Erasmus+ projektinėse veiklose. Renginio atidarymo metu nuskambėjo kūriniai, kuriuos atliko merginos, vykusios į Vokietijos Rostoko jaunimo akademijos organizuojamą projektą “Kultūrianiai muzikos mainai”, bei mokiniai, vykę į Slovakijos Košice gimnaziją pagal projektą “Mokymosi kokybės gerinimas, tobulinant kalbų mokymąsi bei dalinantis geriausia Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos mokymo patirtimi”. Mokinių atliekamiems “Bossa Novos” kūriniams žavesio suteikė mokytojo Večeslavo interpretacijos mušamaisiais.

Sužavėta publika gausiais plojimais dėkojo talentingiems mūsų mokyklos mokiniams ir mokytojams. Renginio organizatoriai viešai pažadėjo mūsų mokyklos atlikėjus būtinai pasikviesti ir į kitąmet organizauojamą renginį.

Renginio dalyviai lankęsi mūsų stende, galėjo susipažinti su veiklomis, įgyvendintomis pagal  Erasmus+ akredituotus projektus, pabendravę su projektų administratore bei vartydami konservatorijos puslapio įrašus, klausydami projektinių veiklų įrašų, skelbtų konservatorijos You tube kanale.

Be Erasmus+ projektų pristatėme konservatorijos kasmetinį festivalį “Muzika kviečia kiekvieną”.

Taip pat lankytojai turėjo galimybės susipažinti su kitomis konservatorijos veiklomis, pasiimti mokyklos lankstinukus ir skrajutes, pavartyti 100-mečio proga išleistą albumą.

Dėkojame renginio organizatoriams VšĮ „Edukateka“, Klaipėdos Gedminų progimnazijai, bei Švietimo mainų paramos fondui.

Straipsnio autorė Loreta Valuckienė


Tarptautinio Erasmus+ Akreditacijos projekto Kartachenos konservatorijoje veiklos (2024-02-15/24).

Bossa Nova projekto mobilumo sklaida Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos bendruomenei

Į Lietuvą iš Kartachenos parskridome vasario 25 dieną. Tad, kol įspūdžiai nepradėjo blėsti, kol atmintis dar saugojo tą tikrą džiaugsmingą finalinio koncerto emociją nusprendėme tuo pasidalinti su Konservatorijos bendruomene. Ir kovo 13 dieną bendrabučio salėje surengėme pirmąjį  sklaidos renginį apie projekto veiklas Kartachenos konservatorijoje. Žiūrovai – mūsų bendruomenės nariai ir Karalienės Luizės jaunimo centro mokinės.

Regina Baronienė, teatro mokytoja ekspertė: „(…)Niekada nesivežam pabaigtos idėjos, ją toliau apmąstome tenai, mobilume. Išvykome su startine idėja – Rio de Žaneiras, 6-7 XX amžiaus dešimtmečiai – kaip gimė Bossa Nova ir kūrinys „Mergaitė iš Ipanemos“. Visa kita mes pabaigėme jau Ispanijoje. Be abejo, vaikų kūryba užėmė svarbią vietą. Iš atskirų detalių „lipdėm“, kol sukūrėm vieningą performanso stilistiką. Na, rezultatu likau patenkinta“.

Vilius Vaitkevičius, renginio vedėjas, garso režisierius: „Nemeluosiu, buvo šiek tiek streso, žadėjau atmintinai išmokti tekstus, ne visai pavyko. Bet vis tiek esu laimingas, patenkintas galutiniu rezultatu. Į vedimą buvau įtrauktas ir kaip aktorius, taip pat įdomi mano patirtis. Iš garso režisūros pusės – nebuvo taip, kaip tikėjausi (…)“

Rasa Oberhaus, anglų kalbos mokytoja metodininkė: „(…)Mes naudojome lietuvių, anglų, ispanų ir portugalų kalbas. Naudojome jas bendravimui, bendradarbiavimui, kažko organizavimui(…)“.

Justas Selenis, džiazo pianistas, savo pristatyme lygino mūsų ir Kartachenos konservatorijas, pasidžiaugė ten esančiais ir naudojamais puikios kokybės muzikos instrumentais.

Jorė Alminaitė, džiazo ir populiariosios muzikos vokalistė, vaizdžiai papasakojo apie Flamenko vokalo pamokas – naujus sąskambius, mums nežinomą originalią šio muzikinio stiliaus ritmiką.

Jonas Tamavičius, gitaristas, pasakojo apie pamokas gitaristams (jų buvo dvi), apie didelę Flamenko muzika ištransliuojamą energiją.

Arnas Dambrauskas, bosistas, pristatė laisvalaikį, pademonstravo „emocinį judesėlį“, kurį pavadino „Dips“. Sakė, kad šis judesys padėjo susibendrauti tarpusavyje ir geriau pažinti vienas kitą. Skaidrių su šiais šuoliais buvo daug, taip pat šuoliavimus išvydome ir scenoje  Sinchronas – visada gražu. Arnas mielai pasidalino ir kulinarinių bandymų hostelio „Loopinn“ virtuvėje nuotraukomis. Eksperimentai kelionėse – taip pat puiku.

Paulina Šatkauskaitė, džiazo ir populiariosios muzikos vokalistė: „(…)Pradėjome domėtis, kaip reikia save reikšti teatre, jis paliko didelį įspūdį“.

Aistė Šepikaitė, džiazo ir populiariosios muzikos vokalistė: „(…)Kelis mėnesius iki kelionės mokiausi ispanų kalbos, tai labai pasiteisino(…)“.

Abi vokalistės – Aistė ir Paulina  – emocionaliai ir išsamiai pristatė performansą. Kalbėjo apie muzikos, kalbų, teatro jungtis. Pasakojo apie sceninius kostiumus, pulsuojančią ispanų muzikos atlikimo energiją, jaudinančias emocijas premjeroje, malonų bendravimą su ispanų muzikantais, atsiradusį laisvumą scenoje.

Livija Trakumienė, džiazo ir populiariosios muzikos vokalo mokytoja metodininkė, supažindino su parengiamaisiais projekto darbais – ir Ispanijos, ir mūsų muzikantai repetavo, ruošėsi projektui du mėnesius iki susitikimo. Mokytoja džiaugėsi rezultatu, galimybe atlikti Bossa Novos stiliaus muziką su Bigband“u, išlaisvėjusiais scenoje mokiniais. 

Renginio pabaigoje visiems projekto dalyviams įteikėme Tarptautinės Erasmus+ programos sertifikatus.

Projekto vadovė Regina Baronienė

Teatras

2024-02-23

Performanse “Tour of Bossa Nova”, kurio premjerą Kartachenos konservatorijoje išvydo žiūrovai, skambėjo dešimt kūrinių – devynios Bossa Novos dainos ir Chick Corea kūrinys „Spain“. „Spain“ kompozicija turėjo skambėti devinta, bet per generalinę repeticiją, išgirdusi, kaip Bigband‘as ją atlieka, sugerdama į save tą gaivališką energiją, skyriau jai finalinio kūrinio vietą. Ir ji buvo pristatyta taip: „Šis kūrinys ne apie Meilę ir ne apie Meilę Rio de Žaneire. Jis apie Ispaniją. O Ispanija – visada…Meilė“. Premjeroje, Bigband“ui jį atliekant (keturios mūsų merginos dainavo dalį kūrinio), katarsiai užliejo mūsų kūnus ir protus, žiūrovai stojosi ir vėl sėdosi, iš balkono nukrito vieno filmuotojo telefonas…Po premjeros, mums su Kartachenos direktore ir pavaduotoja aptariant renginį, Marija Chose (direktorė) pasakė, kad po „Spain“ jau joks kitas kūrinys Ispanijoje skambėti negali 🙂 O jeigu būčiau to nepajutusi…kas tada. Ogi, tada būtų „nusodintas“ renginio fianalas.

Mums tikrai viskas pavyko puikiai. Viena iš sėkmių – dar Lietuvoje numačiau, įtariau, kad Vilius Vaitkevičius galėtų tapti puikiu performanso vedėju, taip ir nutiko. Ispanai taip pat įvertino jo renginio vedėjo ir vaidybinį talentus. Kita iš sėkmių – mokiniai buvo talentingi ir dalinosi savo kūrybinėmis idėjomis, kuriant mizanscenas. Režisūriniam sprendimui buvo pasirinkta tema – Rio de Žaneiras ir jo gyventojai (XX a. 6-7 dešimtmečiai). Vaidyba sujungė visas dainas.

Šis performansas – jau penktas. Į visus Erasmus+ projektų mobilumus veždavausi kaktusą. Keturiuose performansuose jis, kaktusas, vaidmens negavo. O Ispanijoje sulaukė savo šlovės.

Šiuo metu Kopenhagos oro uoste laukiame savo skrydžio į Palangą. Kaktusas taip pat grįžta į Lietuvą 🙂

Teatro mokytoja, pojektų administratorė Regina Baronienė

Įkeliu ir savo nuotraukas.

Conservatorio de Música de Cartagena

¡Celebramos el éxito del Proyecto Erasmus+ Bossa Nova! Con una actuación extraordinaria, concluimos el viaje que iniciamos hace meses junto al Conservatorio de Klàpieda (Lituania). Preparamos partituras, materiales e instrumentos, y coordinamos ensayos intensivos durante los últimos diez días con nuestros alumnos y profesoras visitantes. Ha sido una experiencia enriquecedora y un honor dar la bienvenida a nuestros talentosos invitados lituanos para colaborar en un proyecto de teatro, canto y música. ¡Bossa Nova ha sido todo un éxito!

#ErasmusPlus #BossaNova

Švenčiame Erasmus+ Bossa Nova projekto sėkmę!. Neeiliniu pasirodymu prieš kelis mėnesius pradėtą kelionę baigėme su Klàpiedos konservatorija (Lietuva). Per pastarąsias dešimt dienų rengėme muziką, medžiagas ir instrumentus, koordinavome intensyvias repeticijas su savo mokiniais ir mokytojais. Turtinanti patirtis ir garbė pasveikinti talentingus Lietuvos svečius, bendradarbiaujant teatro, dainavimo ir muzikos projekte. Bossa Nova pavyko! #ErasmusPlus #BossaNova

2024-02-20/21

PAMOKOS.

Dalyvavome flamenko pamokose. Vieną iš jų stebėjo mūsų instrumentalistai, garso režisierius bei anglų kalbos ir teatro mokytojos, kitą – džiazo ir populiariosios muzikos vokalo mokytoja ir šios specializacijos mokinės. Pamokose buvo suteiktos galimybės išbandyti šią muziką atlikti patiems.

Flamenko apima muzikinę ir kultūrinę tradiciją. Nors laikomas Ispanijos kultūros dalimi, flamenko faktiškai kilęs iš vieno Ispanijos regiono – Andalūzijos. Nuo 1980 m. flamenko buvo įtrauktas į muzikos konservatorijų mokymo programas.

Pamokoje, atliekant flamenko muziką, girdėjome gitaras, vokalą ir matėme šokį. Jauna ir temperamentinga ispanė, šokdama flamenko, sužavėjo mus. Jonas Tamavičius:

„Man flamenko ir ispaniška muzika patinka labai seniai, bet kai ją išgirdau gyvai, pačioje Ispanijoje, tai likau šokiruotas. Jokia muzika neprilygs tam energijos ir emocijų kiekiui. Kai tik atėjome į klasę, joje buvo tik du mokytojai, bet vis rinkosi ir rinkosi: ir gitaristai, ir dainininkai, ir mokytojai. Vos vos visi tilpome į tą klasę, bet tai prisidėjo prie jaukumo ir šiltų emocijų“.

Kitos pamokos emocija dalinasi Aistė Šepikaitė:

„Per vokalo flamenko pamoką susipažinome ne tik su įvairiais ispanų liaudies dainos ritmais, bet ir jų liaudies dainavimo technika ir kultūra. Ispanai maloniai mus priemė, paaiškino kiekvieną pamokos žingsnį. Turėjome galimybę ne tik klausytis, bet ir patys dalyvauti pamokoje. Buvo labai įdomu klausyti, nes mums tai buvo pirmasis susipažinimas su vietinių gyventojų tautine muzika. Po pamokos ne tik Kartachenos konservatortijos mokytojai, bet ir mokiniai pasiliko atsakyti į visus mūsų turimus klausimus ir plačiau papasakoti apie flamenko”.

Apie džiazinės improvizacijos pamoką rašo mokytoja Livija Trakumienė:

“Pamoką vedė Kartagenos konservatorijos dėstytojas, trimitininkas Gines Martinez. Konservatorijoje nėra džiazo muzikos skyriaus, tačiau džiazinės improvizacijos pamoka kartą per savaitę norintiems studentams yra organizuota. Susirinko nemažas būrys norinčių, Dalyvavę muzikantai grojo smuiku, tūba, eufonija, trimitu, kontrabosu, gitara ir fortepijonu. Analizei ir improvizacijai buvo pasirinkta pora džiazo muzikos standartų. Dėstytojas kalbėjo apie džiazo improvizacijos harmonines ir melodines shemas, kurios padeda muzikantui greitai ir lengvai, panaudojant tam tikras dermes, orientuotis muzikinėje erdvėje. Pamokos pabaigoje kiekvienam muzikantui buvo suteikta galimybė atlikti solo improvizaciją.  Visiem pavyko tai padaryti! Labai jau aiškiai ir vaizdžiai viskas buvo išaiškinta!”.

Sceninės raiškos pamoka. Ją šioje konservatorijoje renkasi įvairių specializacijų mokiniai. Tai vienos valandos savaitinė pamoka. Individualiuose ugdymo planuose mūsų Konservatorija taip pat mokiniams siūlo šią discipliną. Paskutinė šio dalyko grupė mūsų mokykloje gyvavo prieš du metus.

Mokytoja Rasa Oberhaus apie šią pamoką:

„Man buvo įdomu stebėti, kaip šio dalyko mokytoja, pati būdama lenkė ir laisvai kalbėdama ispanų bei anglų kalbomis, aiškino apšilimo pratimų eigą, akcentavo kiekvieno pratimo naudą. 

Mokiniai entuziastingai anglų ir ispanų kalbomis vieni kitus mokė, aiškino, komentavo.

Pamokos metu scenoje solinius kūrinius atliko Aistė ir Paulina. Akivaizdu – kuo daugiau kalbų moki – tuo lengviau ir linksmiau gyvent!!!“

Projektų administratorė Regina Baronienė

2024-02-17/20

Šeštadienį išvykome į Mursiją, pietryčių Ispanijos miestą, Mursijos provincijos centrą. Žavėjo siauros gatvelės senamiestyje, Marijos katedros (XIV a.) monumentalumas. Aplankėme šiuolaikinio meno centrą – Veronikos parodų salę –  ji įkurta bažnyčioje ir apžiūrėjome makabrišką parodą „Mažoji mirtis“. Vakare teatre „Circo Murcia“ pamatėme šiuolaikinio šokio spektaklį „(Ne)tobuli“. Šoko trys vyrai, kurie po spektaklio dėkojo kiekvienam žiūrovui, paspausdami ranką. Tokios iniciatyvos mums buvo mažai matytos. Paprašėme nusifotografuoti kartu.

Nuostabaus gamtos stebuklo – La Manga arba La Manga del Mar Menor – gerai apžiūrėti nespėjome, nes gan greitu tempu bandėme spėti į autobusus, apie kurių kursavimą mažai žinojo net vietiniai ispanai. Nieko, gal kitą kartą, su kita grupe, gal savarankiškai pavyks 

Kartachenoje lankėme istorinius objektus: pilį, romėnų amfiteatrą ir muziejų.

Projektų administratorė Regina Baronienė

2024-02-16

Dalinamės projekto dalyvių pirmosios repeticijos su Kartachenos konservatorijos Big Bandu įspūdžiais.

Tai buvo mano pati pirmoji patirtis dainuojant su Big Bandu. Kai pradėjome groti, užplūdo nepaaiškinama emocija. Visiškas džiaugsmas, bet kartu ramybė ir gėris. Vienos dainos solo vietą Klaipėdoje dainavau tik su gitaristu ir pianistu, ir tai jau buvo labai ispūdinga! Bet čia – vos ne visas orkestras kartu grojo solo kartu su mumis!!! – Paulina Šatkauskaitė (vokalas)

Sudomino neįprasta aparatūra, žaibiškas žmonių paslaugumas, reikia laido? Prašom. Reikia antgalio? Prašom!. Tikrai įdomi patirtis. – Vilius Vaitkevičius (garso režisierius)

Mane mušamųjų skyrius pasitiko labai šiltai ir kūrinius pasiskirstėme greitai. Išmokau naujų lotynų ritmų ant bongų, sutikau draugišką būgnų mokytoją, susipažinau su orkestro dalyviais. Tikrai pajaučiau linksmą Bossa Novos muzikos atmosferą. Puikus pirmasis Big Band’o įspūdis! – Gabija Butkytė (mušamieji)

Čia buvo pirmas kartas, kai groju Big Band-e ir mane labai užkabino ir nustebino. Man buvo paskolintas instrumentas ir ispanų mokytojai davė pagrot svajonių gitara „Godin”, o ispanų gitaristas turėjo mano mėgstamiausio gitaristo „Tim Henson” vardinę gitarą (jos neįmanoma niekur nusipirkti) ir jis man pasiūlė ja pagroti, kai išgirdo, kad aš groju jų dainą. Išėjau iš salės su viena mintim „WOW”! – Jonas Tamavičius (gitaristas)

Repeticijoje mane labiausia sužavėjo ispanų draugiškumas. Atrodė, lyg į mus žiūrėjo kaip į kažkokias įžymybes. Taip pat pirmą kartą pabandžiau groti elektriniu kontrabosu. Laaabai įdomi patirtis. Buvo smagu susipažinti su bendraamžiais muzikantais. – Arnas Dambrauskas (gitaristas)

Grojau pirmoje repeticijoje ir stebėjau Big Band-o dirigento darbą. Labai patiko, kad dirigentas, reikalui esant, stabdo repeticiją ir pasiūlo pagalbą, kiekvienam muzikantui paaiškindamas individualiai. Neįprastas buvo trijų džiazo muzikantų grojimas kartu prie vieno fortepijono :) – Justas Selenis (pianistas)

Ispanijoje esu pirmą kartą. Vaizdai neįkainojamo grožio, žmonės energingi ir pilni gerų emocijų, o su jų kultūra dar reikia laiko susipažinti. Pirmoji repeticija konservatorijoje buvo pilna ne tik Bossa Novos garsų, bet ir šokių, kuriuos šoko grojantys būgnininkai ir perkusininkai. Tas mane labai įkvėpė šokti kartu ir dar labiau įsijausti į muziką, kurią grojome. – Aistė Šepikaitė (vokalas)

Dainuoti su Big Bandu man buvo visiškai nauja patirtis, visai kitoks jausmas, negu dainuoti tik pritariant pianinui. Muzikantų veiduose buvo šypsenos, jie šoko ir lingavo kartu. Pati jaučiausi labiau užtikrinta, žinodama, kad turiu tokį palaikymą. Tarp visų mūsų labai greit užsimezgė draugystė ir tik pasibaigus repeticijai, ispanai mus pasikvietė eiti su kartu su jais ir susipažinti dar artimiau. – Liepa Šaltė (vokalas)

Buvo smagu aplankyti mokyklą, apžiūrėti kabinetus ir pamatyti kaip mokosi Cartagenos konservatorijos mokiniai. Mokytojai, su kuriais susitikau – labai malonūs, ypač violončelės mokytojas Michelangelo ir klasikinės gitaros mokytoja. Po repeticijos susipažinom su visu ispanų Big Band’u, linksmai pasikalbėjome ir praleidome laiką kartu. – Danielius Dargis (gitaristas)

Repeticija buvo labai smagi! Ispanai – draugiški ir TIKRAI geri muzikantai. Dainuoti, supant tokiai kompanijai, man buvo nauja ir pradžioje reikėjo truputėlio laiko apsiprasti, tačiau suburti nauji draugai labai palaikė ir sukūrė superinę atmosferą. Netoliese grojančių merginų šypsenos tik įrodė, kad muzika visus mus jungia ir mes visi kaip vienas kumštis mintimis persikėlėme į Braziliją. To užteko suartėti, nes jau po kelių valandų repeticijos visi kartu išėjome toliau ieškoti nuotykių Ispanijoje.  – Jorė Alminaitė (vokalas)

2024-02-15

Dalinamės projekto dalyvių – mokytojų – pirmųjų susitikimų aprašymu.

Kalbiniai potyriai – nepakartojami, nenutrūkstantys, neatskiriamai įsilieję į mūsų kasdieninį gyvenimą – nuo pat pusryčių bendros erdvės, pilnos ispaniškų nurodymų bei patarimų. Patirtis pilna iššūkių, sprendžiant vieną ar kitą klausimą – keliaujant, ieškant vieno ar kito objekto, aiškinantis vieną ar kitą žodį, frazę, subtilybę, kultūrinį aspektą ar jo interpretaciją!!! Kalbinė patirtis Ispanijoje prasidėjo labai šiltai, ir nuoširdžiai. Nenuostabu, nes ispanai – administracija, mokytojai, studentai bei čia gyvenanti lietuvaičių Kuralavičių šeima pildo visus mūsų prašymus, vos tik juos pareiškiame, ir suteikia pagalbą, kai tik jos prireikia. Didžiulis Dėkui :) – Rasa Oberhaus (anglų kalbos mokytoja).

Tai ką „radau” Kartachenos konservatorijoje tik atvykus, visiškai pateisino mano lūkesčius: su konservatorijos Big Band-o vadovu bendravome virtualioje erdvėje iš anksto: dalinomės natomis, audio įrašais, derinome repertuarą, aptarinėjome darbo, programos eigą. Tačiau dirbome skirtingose Europos šalyse. Nerimavau: o kaip bus, ar pavyks? Kai susitikome Ispanijoje, po pirmos repeticijos supratau, kad nerimauti nėra ko! Mūsų bendrą  darbą ir toliau lydi supratimas, konkretumas, operatyvumas, sprendžiant įvairias problemas, tobulinant darbo procesą. Labai šilta, draugiška, pilna rūpesčio atmosfera! Ačiū Gines Martinez. Ačiū, Kartachenos konservatorija! – Livija Trakumienė (džiazo ir populiariosios muzikos vokalo mokytoja).

Projektų administratorė Regina Baronienė

AUKSĖS MARIJOS PETRONI DAINAVIMO MEISTRIŠKUMO KURSAI

Lapkričio 13-14d. S.Šimkaus konservatorijoje vyko įspūdingi dainavimo meistriškumo kursai ” Kūno ir minties organika, garso laisvė, metodinės priemonės”. Kursus vedė ir dainavimo meistrystės paslaptimis dalinosi docentė Auksė Marija Petroni (Rostokas).

Į S. Šimkaus konservatoriją sugužėjo jaunieji dainorėliai ir jų mokytojai iš Klaipėdos ir žemaitijos krašto. Buvo nepaprastai įdomu stebėti entuziastingą lektorės darbą ir besikeičiančius dainininkų veidus, kūno laikyseną ir gražėjantį garso skambesį .

Kursus vainikavo bendras dalyvių koncertas.

Ši patirtis visiem dalyvavusiem ir stebėjusiems paliko didelį įspūdį ir suteikė naujų idėjų kaip galima smagiai ir efektingai mokytis dainavimo.

Pasidalino mokytoja ekspertė Giedrė Zeicaitė


ERASMUS + Projekto sklaidos renginys

Konservatorija Košicėje – Timonova 2 (Slovakija) VI

2023 m. spalio 24 dieną Konservatorijos salėje ir mokyklos mokytojams, ir mokiniams buvo pristatytos mobilumo Košicėje (Slovakija) veiklos. Šios tarptautinio Erasmus+ Akreditacijos projekto veiklos – atlikti Bossa Nova stiliaus muziką jungiant ją su teatru ir užsienio kalbomis. Akreditacijos projekte šias veiklas tęsiame, nes 2021-2023 metais įvykdytas tarptautinis Erasmus+ projektas „Mokymosi kokybės gerinimas, tobulinant kalbų mokymąsi bei dalinantis geriausia Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos mokymo patirtimi“ agentūros buvo puikiai  įvertintas – 95 procentais (iš 100 galimų). Kadangi jis buvo ir sėkmingas, ir reikalingas, tai panašias veiklas vykdome jau kitame – Akreditacijos projekte. Į šias veiklas vyksta džiazo, populiariosios muzikos vokalo, anglų kalbos ir teatro mokytojos. 

Visi mobilume Slovakijoje dalyvavę mokiniai klausytojams pasakodami apie kelionę, kalbėjo apie pažintą šalį, jos žmones, bendrą muzikavimą, sustiprėjusią motyvaciją groti geriau (slovakai puikūs muzikantai), dingusią ir atrastą piniginę, du matytus baleto spektaklius (Bratislavoje ir Košicėje), Aukštuosius Tatrus, bendrą performansą „Znova Bossa Nova“. Buvo atliktos dvi dainos – „Pela Luz Olho Teus“ (akodeono solo šiame žanre ir šiame projekte išbandėme pirmą kartą – patiko visiems) ir  „Crickets sing for Anamaria“.

Taip pat sklaidos renginio metu buvo pristatyta ir slovakų refleksija. Košicės Timonova 2 Konservatorijos studentai savo aprašytus įspūdžius mums atsiuntė jau grįžus namo. Apie kūrybinę muzikinę bendrystę, anglų kalbos tobulinimą, dainavimo techniką, puikų performansą rašė studentai. Su FB skaitytojais pasidalinsime vienu iš tų  tarptautinio Erasmus+ projekto patirčių įvertinimu: „Man patiko naujų žmonių draugija. Šis projektas man padėjo priartėti prie naujo muzikinio žanro. Jame dainavau, bendradarbiavimas su muzikantais buvo puikus. Žaviuosi, kad visi dalyviai išmoko savo partijas, taip pat daug improvizavo. Buvo malonu pastebėti dviejų šalių ugdymo skirtumus, sužinojau ir apie jų kultūrą. Projekto pabaigoje turėjome tikrai gražų koncertą, kuris transliavo labai malonią energiją. Džiaugiuosi, kad galėjau prisijungti prie Erasmus+ projekto“ (Stanislava Džubákova).

Gražiausios Slovakijos mobilumo nuotraukos demonstruojamos mokyklos televizoriuje.

Šias mokslo metais numatytas dar vienas tokių projektinių veiklų mobilumas. Jau pradėjome tartis su mokykla – partnere.

Projektų administratorė Regina Baronienė

ERASMUS +

Konservatorija Košicėje – Timonova 2 (Slovakija) V

2023 m. spalio 10 d. Košicės Timonova 2 konservatorijoje performanso “Znova Bossa Nova” premjera įvyko!

Pavyko!

Salėje žiūrovams kėdžių pritrūko 

Atlikta 12 kūrinių!

Žavimės slovakais! Nuoširdžiai dėkojame jiems už draugystę ir profesionalumą.

Dėkojame puikiems mūsų projekto grupės mokiniams!

Slovakai dėkoja mums:

Dėkoju už mielą laiką su jumis. Buvo tikras malonumas susitikti.

Thank you again for a lovely time with you. Pleasure to meet all of you.  

Mgr. Lenka Bálintová (English Teacher at Konzervatórium Timonova 2)

Aš vertinu jūsų nuoširdžią draugystę ir gerumą viso projekto metu. Jį vainikavo labai palankūs atsiliepimai.

I appreciate your genuine friendship and kindness during the whole project which ended with very positive feedback.

A lot of hugs. 

Mgr. Katarína Jakabová

(English Teacher and Project Administrator of Konzervatórium Timonova 2)

…sveikiname visą projektą…padarėte tai fantastiškai…džiaugiamės drauge Jūsų didele sėkme…

…gratulujeme celý projekt…ste zvládli fantastický…. Teším sa s vami z veľkého úspechu…

(žiūrovai – po performanso “Znova Bossa Nova” premjeros)

Puikiai praleidome laiką su jūsų mokiniais ir mokytojais mūsų mokykloje. Mums labai patiko ir labai džiaugiuosi, kad jie čia buvo… Ačiū ir linkiu viso ko geriausio.

We spent such a lovely time with your students and teachers in our school. We really enjoyed it and I’m so glad they’ve been here…Thank you and wish you all the best guys.

Viktória Ringošová, projekto dalyvė, vokalistė.

ERASMUS +

Konservatorija Košicėje – Timonova 2 (Slovakija) IV

Projekto dalyvių laisvalaikis.

Laisvalaikis apėmė ir kultūrą, ir natūrą.

Košicės valstybiniame teatre, kaip ir pridera – pasipuošę, stebėjome baletą „Karmen“ (pagal Radion Ščedrin ir Georges Bizet muziką). Sužavėjo garso tekelis – 1967 metų Maskvos Didžiojo teatro orkestro įrašas. Po spektaklio mūsų laukė staigmena – mokiniai padovanojo mums relikvijas, ant kurių buvo užrašas „Mokytojo angelas“. Ačiū, miela.

Savaitgalis padovanojo nuostabias Aukštųjų Tatrų panoramas. Pojūčius kalnuose geriausiai aprašė V. Vysocky – „Už kalnus geriau gali būti tik kalnai…“ Į juos žiūrėti reikia, ne aprašinėti.

Jasovo urvas yra speleoteminis kalkakmenio urvas ir archeologinė vietovė. Jis yra netoli Jasovo kaimo, maždaug 25 km nuo Košicės miesto. Jame pamatėme gražiausias gamtos sukurtas kompozicijas, keletą kybančių, miegančių ir tamsiuose urvuose skraidančių šikšnosparnių. Pirmą kartą gyvenime buvome taip arti jų, betmenų, tik per 5 centimetrus… Norėjosi paliesti, bet bijome pažadinti ☺

Betliar dvaras/pilis. Jį supa gražus 80 hektarų angliškas parkas, kuriame gausu retų medienos rūšių,

metalinių sodo skulptūrų, fontanų, yra dirbtinis urvas ir 8 metrų aukščio krioklys. Betliaro pilis buvo pastatyta XV a. pirmoje pusėje ir šis beveik 50 kambarių medžioklės dvaras šimtmečius

priklausė kilmingajai Bebekų šeimai, o vėliau – Andrássy šeimai, kol 1945 m. tapo Slovakijos valstybės nuosavybe ir Nacionaliniu kultūros paminklu.

Šiandien vakare Nacionaliniame teatre stebėsime modernaus baleto spektaklį „Carmina Burana (K. Orff).

Projektų administratorė Regina Baronienė

ERASMUS +

Konservatorija Košicėje – Timonova 2 (Slovakija) III

Pasakoja projekto dalyviai

 #KonzervatoriumKosiceTimonova2

Dalinasi mokinių grupė

Slovakijos konservatorija mus nustebino studentų muzikiniu profesionalumu. Susipažinę su konservatorijos tvarka, patyrėme nedidelį kultūrinį šoką – per pamokas rakinamos klasės, viskas aprašoma ir saugoma. 

Pačiose repeticijose nuotaika puiki. Projekto dalyviai dega noru groti kartu ir ieškoti naujų muzikinių sprendimų. Po kiekvienos repeticijos dar kelias valandas pasiliekame groti su slovakais. Įvairiausiais instumenatais atliekame skirtingų žanrų muziką. Jau dabar žinome, jog iš Slovakijos grįšime įgavę neįkainojamos muzikinės bei kultūrinės patirties.

Projekto dalyvių (mokinių) grupė

Konservatorija Košicėje – Timonova 2 (Slovakija) II

 #KonzervatoriumKosiceTimonova2

Dalinasi mokytoja Livija Trakumienė

Ketvirtadienį, spalio 5 dieną, bendrųjų projekto repeticijų tarpe, mūsų mokyklos vokalistės ir mokytojos apsilankė vokalinio ir teatrinio meno pamokoje. Erdvioje auditorijoje mus pasitiko nuoširdi ir charizmatiška vokalo dėstytoja Dr. Viera Drietomska, kuri dirba Košicos Konservatorijoje jau 40 metų. Galėjome stebėti ir kartu atlikti atsipalaidavimo, kvėpavimo bei prasidainavimo pratimus. Dr. Viera Drietomská ir jos studentė Stanislava Džubakova, atliekant dainas ir akompanuojant pianistui ir gitaristui, pademonstravo puikų pamokos darbą.

Mokytoja Livija Trakumienė

Konservatorija Košicėje – Timonova 2 (Slovakija) III

 #KonzervatoriumKosiceTimonova2

Dalinasi projektų administratorė mokytoja Regina Baronienė

Mūsų kelionė iki jų, slovakų – projekto partnerių, truko 14 valandų.

Vakar, spalio 3 d., įvyko pirmosios bendrosios projekto (Bossa Novos muzikos stiliaus, užsienio kalbų ir teatro jungtys) repeticijos. Išgirdome, kaip puikiai groja slovakai, pamatėme emocionalius dainų atlikimus, išklausėme nuostabias improvizacijos. Susižavėjome organišku atlikėjų laisvumu, atliekant įvairaus stiliaus muziką. Mums paaiškino, kodėl tokios laisvos ir charizmatiškos vokalistės –  jos per savaitę turi 10 sceninės raiškos ir teatro valandų. Išlaisvintos merginos ☺.

Ankstesnėse projekto partnerių šalyse (Turkijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje) mes skleidėme savo gerąją patirtį, Slovakijoje noriai jų, slovakų, muzikines patirtis priimsime mes. Muzikali tauta! Ir, svarbiausia, suvokianti muzikinio ugdymo svarbą. Šalies gyventojų skaičius sudaro apie 5.5 milijonus, bet jie turi 19 konservatorijų! Mokyklos direktorė – pasaulio operų scenose dainuojanti klasikos vokalistė, ji pasitiki savo mokytojais, o mokytojai žino savo mokinių vertę.

Su mumis projekte dirba Košicės konservatorijos muzikantai: saksofonininkas (grupės mokytojas ir vadovas Janas), trimitininkas, trys vokalistės, bosistas (gitara), džiazo pianistas, smuikininkas (grojantis daugeliu muzikos instrumentų, parodęs mums, kaip puikiai džiaze skamba ir tinka smuikas). Slovakai projektui nepasiūlė būgnininko ir akordeonisto. Tad, mūsų Vincentas ir Gvidas – vieninteliai ir nepakartojami ☺.

Labai džiaugiamės, kad šiame mieste šešis metus gyveno ir dirbo projekto mokytoja Rasa Oberhaus. Tad, už visas nuolaidas, galimybes, edukacinių veiklų planavimą, už slovakų kalbos žinias esame jai labai dėkingi.

Sėkmė lydėjo mus, pasirenkant projekto vyksmo datas, nes patekome į didžiausią miesto kultūrinį projektą „White Night“, jis truks visą šią savaitę. Ir vakar, iškart po repeticijos, nukeliavome į šio festivalio džiazo vakarą bare „Blue Bell“. Jame kartu su slovakais mūsų mokiniai atliko keletą jau surepetuotų bendrų kūrinių. Solo dainavo: Rugilė, Ana, Beatrisė. Kokias dideles patirtis gavo mūsų mokiniai! Didžiausia staigmena tapo, kad Janas prikalbino mūsų mokytoją Liviją solinei dainai.

Ji padainavo puikiai, sužavėjo Košicės konservatorijos mokinius ir muzikai prielankią publiką. Kūrinį atliko su slovakais ir Vincentu.

Viliamės, kad Janas kvies Liviją dainuoti ir performanse ☺.

Projektų administratorė Regina Baronienė

Pirmoji repeticija Košicėje

Dalinasi mokytoja Livija Trakumienė

ERASMUS+

KA120SCHErasmusAccreditationInSchoolEducation

Birželio 22 d. Konservatorijoje vyko paskutinis 2022 -2023 mokslo metų mokytojų
posėdis, kuriame buvo apžvelgti mokslo metų rezultatai.
Taip pat posėdyje buvo pristatyti ir trys 2022 m. tarptautinio Erasmus+
Akreditacijos projekto mobilumai, kuriuos viešino šiose veiklose dalyvavę
mokytojai.
Tai darbo stebėjimo vizitai į Azorų salyną, San Miguel salą, Ponta Delgada Antero
De Quental vidurinę mokyklą ir Regiono Konservatoriją (2023 04 17-19,
mokytojos Regina Baronienė, Rasa Oberhaus, Livija Trakumienė), į Ispanijos
Karalystę, Kartachenos muzikos konservatoriją (2023 05 9-11, direktorė Renata
Krikščiūnaitė -Barcevičienė, mokytoja Jolanta Vyšniauskienė) ir mokinių grupinio
mobilumo vizitas į Vokietiją, Riugeno salos Muzikos mokyklą, kuris į bendras
projektines veiklas apjungė Rostoko jaunimo akademiją, Riugeno muzikos
mokyklą ir Stasio Šimkaus konservtorijos auklėtinius (2023 06 07-13, mokytojai:
Lauryna Lankutytė -Levickė, Giedrė Zeicaitė, Zenonas Šimkus).
Trijų mobilumų dalyviai pasakojo apie stebėtas užsienyje pamokas, dalinosi
įgytomis patirtimis, analizavo lankytų mokyklų ugdymo sistemą ir siūlė rasti
galimybę taikyti naujoves Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje.
Sklaidos renginio pristatymo pabaigoje auditorijai buvo išdalintos šiam projektui
sukurtos anketos. Mobilumų pristatymai buvo įvertinti aukštais balais.


Vokietijos kelionės pristatymas-2023.06.07-13

#Erasmus+ akredituotas projektas Nr. 2023-1-LT01-KA121-SCH-000146543

Birželio 12-13
Kelionės dienos.

Paskutinę kelionės dieną nusprendėme išnaudoti turiningai ir dar geriau pažinti Vokietiją. Anksti ryte išvykome pusryčių į Sellin kurortą su žymiu tiltu bei nuostabiu vaizdu į jūrą. Apžiūrėję apylinkes vykome į Rostoko priemiestį Warnemünde, kur pavalgėme pietus ir pasivaikščiojome po senamiestį, buvome prie jūros ir gaivinomės ledais. Tada teko nenoriai atsisveikinti su Vokietija ir keliauti kelto link.

Ši kelionė mums paliko daugybę įspūdžių, praplėtė akiratį, leido artimiau pažinti vienas kitą, praturtino muzikines žinias.

Džiaugiamės galėdami būti šio projekto dalimi.

Meda Stonytė


#Erasmus+ akredituotas projektas Nr. 2023-1-LT01-KA121-SCH-000146543

Birželio 11 d. pagaliau sulaukėme projekto kulminacijos – baigiamojo koncerto. Dieną pradėjome nuo repeticijų XIV a. bažnyčioje, kur ir vyko renginys. Vidurdienį prasidėjo koncertas, kurio metu atlikome solinius, ansamblinius numerius bei vieną bendrą kūrinį. Be to, turėjome galimybę išgirsti ir mokinius iš Rostoko jaunimo akademijos bei Riugeno muzikos mokyklos, kurie grojo fortepijonu, obojumi, fagotu, trimitais ir trombonais. Buvo įdomu su jais bendradarbiauti ir išgirsti aukšto lygio pasirodymus. Pertraukos metu vyko akcija, kurios metu buvo pardavinėjami pyragai ir renkama parama. Po koncerto jautėmės labai laimingi ir dėkingi organizatoriams už galimybę dalyvauti šiame projekte. Dieną užbaigėme vakarieniaudami restorane ir dalindamiesi kelionės įspūdžiais vieni su kitais.

Meda Stonytė


#Erasmus+ akredituotas projektas Nr. 2023-1-LT01-KA121-SCH-000146543

Birželio 10
Repeticijų dienа.

Šeštadienio diena buvo kupina darbo ir muzikos. Didžiąją dienos dalį praleidome repetuodami solinę ir kamerinę programą bei specialiai šiam projektui sukurtą bendrą finalinį kūrinį sekmadienio koncertui. Per pertraukėlę apžiūrėjome Bergeno muzikos mokyklos apylinkes – aplankėme bažnyčią, pasivaikščiojome po senamiestį. Vakarą praleidome viename žymiausių Riugeno salos kurortinių miestų – Binze, kur atsipalaidavome jūros pakrantėje valgydami picas. Na, o tada nekantraudami laukėme sekmadienio baigiamojo koncerto.


Birželio 9
Ekskursijų, repeticijų diena.

Organizatorių kvietimu dieną pradėjome pusryčiais kepyklėlėje ant jūros kranto. Skaniai papusryčiavę vykome į Vokietijos mažiausią Jasmund nacionalinį parką, kur neįprastos konstrukcijos kabantis tiltas leido iš arčiau apžiūrėti byrančias kreidos uolas. Vėliau apsilankėme Ralswiek pilyje, iš kurios matėsi įspūdinga, prie vandens padaryta, garsaus Vokietijos Störtebecker festivalio scena, kurioje vyksta pasirodymai su gyvais žirgais ir įvairiais ugnies efektais. Įpusėjus dienai susipažinome su mokiniais iš Vokietijos, kurie kartu dalyvauja šiame projekte. Turėjome savo pirmąją repeticiją drauge. Vakarop vykome į nuostabų dvarą, kur turėjome galimybę susipažinti ir pabendrauti su šio projekto iniciatoriais. Taip pat pamatėme unikalų kambarį su JacobPhilippHackert tapytomis sienomis. Esame labai dėkingi organizatoriams už šias neįkainojamas akimirkas.


#“Erasmus+“programos K1 projektas „Cultural Exchange of music“
#Integrierte Young academy Rostock

Projektas „Mokymosi kokybės gerinimas kartu muzikuojant bei ansambliuojant, dalinantis geriausia
Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos mokymo patirtimi su Vokietijos „Young academy Rostock“ bei „Musikschule des Landkreises Vorpommern- Rugen“ moksleiviais“.


Birželio 7 -8
Kelionės diena.

Mūsų kelionė prasidėjo, kai saulėtą trečiadienio vakarą išplaukėme iš Klaipėdos. Visą parą praleidome kelte bendraudami vieni su kitais, žaisdami žaidimus, skaitydami knygas, miegodami ar tyrinėdami keltą. Ketvirtadienį vakare pasiekėme savo pirmąją stotelę – Kylį, iš kurio keliavome į Riugeną. Pakeliui aplankėme Wismarą ir pasigrožėjome jo senamiesčiu. Po vidurnakčio atvykome į viešbutį.


#ErasmusPlus

KA120-SCH-Erasmus accreditation in school education

Gegužės 9 d. rytą, po ilgokos kelionės (Klaipėda-Kaunas-Alicante-Cartagena) atvykome į uostamiestį pietų Ispanijoje, Mursijos provincijoje, prie Viduržemio jūros. Cartagenos muzikos konservatorijoje maloniai mus sutiko administracijos komanda bei projektų vadovė Rosa. Diskutavome apie Ispanijoje vykdomą muzikinį ugdymą, aptarėme jų konservatorijos ugdymo ypatumus. Ekskursijos po konservatoriją metu susipažinome su mokytojais ir mokiniais. Dėmesį patraukė muzikiniai laiptai bei klasių durys su langeliais, per kuriuos galima stebėti, kas vyksta pamokų metu. Visą popietę klausėmės baigiamųjų egzaminų ir su komisija aptarėme baigiančiųjų pasiekimus.

Gegužės 10 d. ryte apsilakėme Cartagenos istorinėse vietose: Fortuna de la casa (Laimės namai) ir Museo Foro Ramano Molinete. Toliau mūsų dienotvarkėje buvo flamenko pamokos. Tai tradicinis ispanų muzikos-šokių stilius. Pamokoje patyrėme puikų emocijų: ritmingai plojome delnais, sužinojome, kuo skiriasi flamenko gitara nuo klasikinės gitaros, stebėjome įspūdingą šokio bei vokalo sintezę.

Po ispaniškų pietų grįžome stebėti vieno iš konservatorijos chorų repeticijos. Išgirdome jų atliekamą repertuarą, su vadovu aptarėme darbo pobūdį bei metodus.

Renata Krikščiūnaitė-Barcevičienė

Jolanta Vyšniauskienė


#ErasmusPlus

KA120-SCH-Erasmus accreditation in school education

Gegužės 11 diena prasidėjo ekskursija į Museo teatro Romano (Senovės romėnų teatrą), kuris pastatytas 5–1 m. prieš Kristų, dedikuotas Gajui ir Liucijui Cezariams. Teatras su puikia akustika ir matomumu, talpino apie 6000 žiūrovų.

Po ekskursijos grįžome į konservatoriją. Dalyvavome jazz band repeticijoje. Paliko įspūdį mokytojo dėstymo metodai ir mokinių gebėjimas improvizuoti. Sulaukėme siurprizo – pučiamųjų orkestro koncerto (40 atlikėjų ir „pilna” partitūra pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų). Koncerte skambėjo olandų kompozitorių (deja, mums negirdėtų) ir paties orkestro vadovo (kompozitoriaus ir kūrinių aranžuotojo) kūriniai.

Stebėjimo vizitą tęsėme klasikinio dainavimo pamokoje pas mokytoją Carmen. Nudžiugino, kad mokytojos pamokoje taikomi metodai ir repertuaras labai panašūs į taikomus mūsų pamokose.

Šiandien paskutinė mūsų diena Cartagenos muzikos konservatorijoje. Direktorė Marija Jose Castano vizito apibendrinimui mus pakvietė į nuostabią vietą prie jūros. Ragaudamos ispanišką paella, aptarėme ateities bendradarbiavimo perspektyvas ir susitikimą Klaipėdoje.

Renata Krikščiūnaitė-Barcevičienė

Jolanta Vyšniauskienė


2023-04-19

#EscolaSecundariaAnteroDeQuental

#ErasmusPlus

#KA120-SCH-ErasmusAccreditationInSchoolEducation

Paskutinė (2023-04-19) darbo stebėjimo diena prasidėjo pamoka įdomiu pavadinimu – PLNM – 

kuris išsišifruotų taip – portugalų kalba užsieniečiams arba tiems, kuriems portugalų kalba  yra ne gimtoji. Iš šono šios pamokos atrodo kaip privačios, nes jose individualus darbas vyksta su įvairių lygių mokiniais. Jų portugalų kalbos lygis yra patikrinamas pradedant jos mokytis ir pagal tą lygį jie laiko ir valstybinį egzaminą. Kiek mokinių – tiek lygių – šiais metais – 2 – nes mokosi tik dvi skirtingų lygių mokinės.

Po lingvistinės portugališkos veiklos panirome į teatro subtilybes – stebėjome mokinių sukurtą, spektaklį ‘Pasaulis atvirkščiai’ (pačių muzika ir režisūra). Pasidžiaugusios kūrybiškų mokinių vaidyba bei mokytojos Terezos mentoryste, drauge su jos mokiniais  buvome įtrauktos į efektyvaus reagavimo ir komunikavimo:) žaidybinę veiklą. Mūsų teatro mokytoja pamokė portugalus teatrinių dėmesio sukaupimo pratimų anglų kalba. Įsitraukimas ir susidomėjimas buvo visuotinis.

Dienos darbą vainikavo veikla Konservatorijoje- 2 choro repeticijos, meistriškumo pamoka su įžymiu Azorų gitaristu Ricardo Melo, kuris išleido  3 natų rinkinius nykstančiam senoviniam Azorų instrumentui Viola  bei susitikimas su Konservatorijos Direktore.

Regina Baronienė

Rasa Oberhaus

Livija Trakumienė

Labai Jums, gerb.Jūrate, ir iki malonaus!

Gražaus savaitgalio

Nuoširdžiai,

Rasa


2023-04-18

#EscolaSecundariaAnteroDeQuental

#ErasmusPlus

#KA120-SCH-ErasmusAccreditationInSchoolEducation

Antroji ugdymo stebėjimo diena Antero de Quental vardo vidurinėje mokykloje Ponta Delgada mieste.

Interviu su mokyklos direktoriumi. Ramus, santūrus ir įstatymus išmanantis direktorius. Pokalbis truko vieną valandą, buvome paruošę tuziną klausimų, į visus gavome atsakymus. Įteikė dovanas ne tik mums, bet prašė perduoti ir mūsų mokyklos direktorei. Teks ieškoti vietos lagaminuose 

Stebėjome dvi anglų kalbos pamokas ir turėjome interviu su menų skyriaus vedėja Alexandra. Ji papasakojo, kad dailės dalykas jų mokykloje yra itin populiarus, mokiniai rengia parodas, į savo veiklas įtraukia vietos bendruomenę. Mokykla užaugina dailininkus, kurie vėliau reziduoja visame pasaulyje, bet nenutraukia ryšio su savo mokykla ir kontaktuoja su besimokančiais mokiniais virtualių susitikimų metu.

Vakare buvo numatyta meistriškumo pamoka orkestrui Konservatorijoje (muzikos mokykla, su kuria Antero de Quental vardo vidurinė mokykla itin glaudžiai bendradarbiauja), bet neatskrido dirigentas (lėktuvo reisai į šią salą nėra dažni ). Norėdami daugiau sužinoti apie šią Konservatoriją apsilankėme bažnyčioje, kurioje koncertavo gitaristai (įvairaus amžiaus mokinukai). Subtiliai, švelniai skambėjo gitarų muzika. Nuteikė ramiam proto ir emocijų poilsiui. Bet ne… Vėlų vakarą apsilankėme bendruomenės kultūros namuose, kuriuose vyko folkloro kolektyvo repeticija. O balsų gražumas ir skambumas! Net girdėję nebuvome tokių stiprių balsų, atliekant muziką liaudišku gerkliniu stiliumi. Jaudino. Nurimti nepavyko, nes privertė mokytis šokti portugalų liaudies šokį. Kokį stresą patyrėme, mus, visas tris, pasirinko jaunesni parneriai, žingsnių nemokam, apsisukimo pusės maišosi… Norėjom video kamera užfiksuoti šį iššūkį, stengėmės šypsotis ir nesuklysti. Bet suklydo portugalas, neįjungęs vaizdo įrašo starto mygtuko. Teko šokti antrą kartą…

Regina Baronienė

Rasa Oberhaus

Livija Trakumienė


2023-04-17

#EscolaSecundariaAnteroDeQuental

#ErasmusPlus

#KA120-SCH – Erasmus accreditation in school education

2023 metų vasario mėnesį, dalyvaudami projekto „Bossa Nova“ mobilume Paryžiaus priemiestyje (Noisy La Grand) esančioje mokykloje, susipažinome su mokytoja Carla, kuri iš Azorų salyno buvo atvykusi į prancūzų ir portugalų bendro projekto veiklas. Bendravimas su ja buvo jaukus ir įdomus, tuomet ir gimė idėja nuvykti į mokyklą Ponta Delgada mieste, kurioje ji dirbo muzikos mokytoja, stebėti ugdymo organizavimą jos mokykloje. Vadybinis kelionės darbas buvo ilgas ir kruopštus, virtualiose platformose keletą kartų bendravome su portugalais mobilumo veiklų aptarimams, ir kovo pabaigoje jau įsigijome skrydžio bilietus, rezervavome viešbutį. Liko tik nuskristi 4000 kilometrų.

Mokykla. 1852 m. vasario 21 d. buvo įkurta „Liceu de Ponta Delgada“ mokykla, kuri tada organizavo ugdymą buvusiame Graça vienuolyne. To paties mėnesio 26 d. įvyko pirmasis mokyklos tarybos posėdis, kuriame mokytojų kolektyvą sudarė šeši mokytojai ir kurio metu rektoriumi buvo išrinktas tėvas João José d’Amaralis. 1901 m. licėjus buvo  perkeltas į „Palácio da Fonte Bela“. Pastatas, menantis senovę, išlaikęs nepakeistą interjerą. Antero de Quental (šio filosofo, poeto vardas mokyklai suteiktas jau vėliau) vidurinės mokyklos vietoje buvo Vila Frankos grafų rūmai, kurių abiejuose portikuose vyrauja neoklasicizmo architektūrinis (su korinto kolonų triumfo arkomis) stilius.

Mokyklos pastatai yra išdėstyti apskritimo forma, koncentrais. Mokiniai ir mokytojai džiaugiasi vidinių kiemelių gausa. Joje mokosi apie 1500 mokinių. Geru oru ugdymas yra organizuojamas lauke, kai lietinga – mokiniai paskirstomi visose esančiose erdvėse, racionaliai panaudojant kiekvieną pastatų kampelį. Interjero detalės, nepažeidžiant autentiškumo, yra nuolat restauruojamos. Šis darbas vyksta investuojant ES lėšas ir mokinių bei mokytojų kūrybingumą ir iniciatyvas. Ir vyksta nuolat, nes miesto, Ponta Delgada, valdžia nori atsiimti pastatą reprezentacinėms reikmėms. Kiekvienas mokyklos bendruomenės narys jaučiasi neatsiejama jos dalimi, mokiniai brangina mokyklos paveldą – jokių grafiti ant sienų, jokių vandalizmo atvejų čia nėra. Kaip ir šiltnamiuose, kuriuose salos gyventojai augina ananasus, taip ir mokykloje, karšto sezono metu langai nudažyti baltai, kad aštri ir karšta saulė netrukdytų protauti . Žiemą langai nuplaunami ir tampa skaidriais. Ananasams saulės šviesa padeda nokti, mokinių ir mokytojų galvose – gaminti dopaminą, kuris stiprina motyvaciją mokytis ir dirbti.

Pirmąją vizito dieną stebėjome anglų, lotynų kalbos, muzikos pamokas. Vidiniame kieme kartu su specialiųjų poreikių mokiniais atlikome visas ritmo pamokos užduotis. Stiprios patirtys. Per trumpą laiką kartu su jais sukūrėme gražų ryšį, jie apdovanojo mus pačių pagamintais keraminiais papuošalais. Klausinėjo, ar dar galės su mumis susitikti.

Bendravimas mokykloje tarp mūsų, mokinių ir mokytojų – malonus ir jaukus. Mūsų kuratoriai – mokytojai Carla, Monika, Nuno. Norisi pažinti ir mokytojus, ir mokinius. Šiandien ruošiamės antros darbo stebėjimo dienos vizitui.

Regina Baronienė

Rasa Oberhaus

Livija Trakumienė


Šiemet konservatorija tapo akredituota mokykla ir gavo Erasmus+ akreditaciją. Todėl nuo birželio
mėnesio pradedamas įgyvendinti naujas penkiolikos mėnesių mobilumų projektas. Projektas rengtas
remiantis pagrindiniais mokyklos veiklos prioritetais 2021-2024-iems metams, konservatorijos
strateginio plano tikslais ir poreikiais bei įstaigos veiklos analize. Todėl išsikelti du šio projekto uždaviniai:
pirmas – gerinti gabių muzikai vaikų ugdymo kokybę bei jų mokymosi rezultatus taikant tarptautinėse
veiklose įgytą patirtį, antras – tobulinti darbuotojų kompetencijas tarptautinėse veiklose.
Šio projekto rėmuose pedagogai ir administracijos darbuotojai vyks į darbo stebėjimo vizitus tam, kad
susipažintų su šiuolaikiškais metodais ir priemonėmis, mokymo ir mokymosi procesų organizavimu,
užmegs tarptautinį bendradarbiavimą, semsis gerosios Lietuvos bei užsienio šalių patirties, tobulins
kompetencijas, analizuos mokymosi pažangą ir rezultatus ir pan.
Projekto dėka į mobilumus taip pat galės vykti mokiniai, kurie įgyvendins tarptautinius projektus su
panašiomis Europos mokyklomis tam, kad pagerėtų jų mokymosi rezultatai, motyvacija mokytis, gerėtų
mokyklos lankomumas ir pan.
Erasmus+ akreditacijos projektai, ir konkrečiai šis projektas, prisidės prie konservatorijos ugdymo
kokybės ir pažangumo gerinimo, tarptautiškumo strategijos įgyvendinimo – mokyklos veiklose bus
taikomos parsivežtos inovacijos (po darbo stebėjimo vizitų), mokiniai mokysis projektinėse netradicinėse
veiklose, tuo pačiu gerins pažangumą dėl naujų metodų taikymo bei dėl galimybės mokytis tarptautinėje
aplinkoje (į mobilumus atrenkami aukštesnį pažangumą turintys mokiniai). Taip pat projektas prisidės
prie konservatorijos vardo garsinimo – kas aktualu ieškant gabių muzikai vaikų – todėl mobilumo
projektuose numatomos aktyvios viešinimo veiklos.